Ove godine smo se odlučili da terensku nastavu koja obuhvaća predmete Geografiju, Povijest, Kemiju i Biologiju održimo na području južne Hrvatske. Dnevnici terenske nastave su pripremljeni i mogli smo krenuti put Dubrovnika.

Uz usputna stajanja došli smo do Stona prve rute obilaska. Direktor Solane Ston – gospodin Sveto Pejić održao nam je predavanje o povijesti i značenju Solane Ston. Najpažljiviji učenici nagrađeni su suvenirima Solane Ston za pokazano znanje u kratkom kvizu. Na glavnom stonskom trgu započeli smo obilazak znamenitosti uz pratnju lokalnog vodiča, a vrhunac je bio obilazak stonskih zidina.

Previous Image
Next Image

 

Nastavkom vožnje došli smo do Babinog Kuka gdje smo se smjestili u hotel. Uslijedila je večera i odmor uz druženje.

Sljedećeg dana slijedio je obilazak Dubrovnika i njegovih znamenitosti. Krenuli smo u obilazak Straduna, te vidjeli Onofrijevu česmu, Meštrovićeve skulpture, rodnu kuću Benedikta Kotruljevića, Knežev dvor, katedralu, Orlandov stup, isusovačku crkvu, tržnicu, Muzej Marina Držića i gradsku luku. Nakon kratkog predaha krenuli smo u turistički obilazak zidina. Na kuli Minčeta, prof. Bliznac je održao kratko predavanje o tijeku Domovinskog rata na području Dubrovnika.

Sljedećeg dana krenuli smo prema mjestu Trsteno gdje se nalazi poznati arboretum. Najviše pažnje su izazvale lokacije gdje se snimao serijal Game of thrones (vidikovac i Neptunova fontana).

Sljedeća stanica bio nam je Opuzen. Tamo su nas dočekale neretvanske lađe na mostu Male Neretve. Uslijedio je atraktivni safari duž delte rijeke Neretve. Nastavili smo vožnju prema Splitu i Zagrebu.  Nastavnici su ocijenili učeničke dnevnike terenske nastave, a učenici su ponijeli doma nezaboravne slike sa puta i dojmove o druženju.