U proljetnom predvečerju prvoga lipnja 2010. godine u ugodnom raspoloženju, poetskom dobrodošlicom srdačno su pozdravljeni roditelji, profesori i učenici. Zajedničko druženje započelo je univerzalnim jezikom koji ne poznaje kulturne i nacionalne granice, umjetnošću kojoj je čovjek i autor i sredstvo – plesom.

Većini učenika bio je to prvi javni nastup u plesu. Tijekom godine marljivo su vježbali u školi početne korake, ali i plesne koreografije. Nije bilo lako, ali se isplatilo, oslobodili su se i plešu!

 

Učenici prvih razreda plesali su BEČKI i ENGLESKI VALCER. Drugi su se iskušali u CHA CHA CHA plesu, a treći u SALSI.

Dora i Kristian učenici prvog razreda plesali su i ranije, a kao plesni par sudjelovali su početkom svibnja ove godine na Međunarodnom natjecanju Zagreb Open te su osvojili prvo mjesto u standardnom plesu, a drugo u latino plesu. Samo dvadeset dana nakon tog uspjeha, ostvarili su ponovno odličan rezultat na Međunarodnom natjecanju u Čakovcu, osvojivši prva mjesta u stanardnom i latino plesu. Iako su se i prije bavili plesom, valja naglasiti kako su timskim radom na satovima plesa u školi, pobudili još veću želju za daljnji napredovanjem i vrhunskim rezultatima. Oni su nam pokazali ENGLESKI VALCER, QUICK STEP i CHA CHA CHA.

Pogledali smo i poslušali pjesmu ”All that jazz” u izvedbi Ive i Tee , uz plesnu koreografiju Matee i Ene, a školski zbor izveo nam je pjesmu ”We are the world”. Ugodno druženje nastavili smo uz domjenak.

Pogledajte kratki film o ovom događanju:

Evo i kratke povijesti i karakteristike plesova koje smo izveli na ovom balu:

BEČKI VALCER
Korijeni bečkog valcera sežu iz južne Njemačke, točnije iz Bavarske, gdje je bio ples običnog puka. Među društvenim plesovima bečki valcer ima najdulju tradiciju. Ime je dobio prema njemačkoj riječi “waltzen” (njem. vrtiti, kružiti). Bečki valcer je bio ples balova i zabava. U popularizaciji valcera veliku ulogu odigrala je i dinastija Strauss svojom glazbom. Kažu da je znanje plesanja bečkog valcera dio opće kulture svakog čovjeka. Plesali su ga naše bake i djedovi, naši roditelji.

ENGLESKI VALCER
Engleski valcer se razvio početkom 20. st. iz tadašnjih plesova, brzog valcera i bostona. 1921. godine Englezi mu daju konačan oblik i uvrštavaju ga u natjecateljski program standardnih plesova. Od tada slovi kao pojam engleskog stila plesanja.

CHA CHA CHA
Cha cha cha je najpopularniji ples među svim latinoameričkim plesovima. Smatrao se plesom siromašnog staleža sve dok ga mladi kubanski violinist 1948. godine nije odsvirao u jednom havanskom klubu, rekavši da je ritam tog plesa pronašao u zvuku kojeg stvara kretanje stopala prilikom plesa. Stil plesanja ovog plesa podsjeća na igru lovice, budući da je bezbrižan i veseo.

QUICK STEP
Quickstep, kod nas poznat pod nazivom brzi foxtrot je natjecateljski ples, koji se razvio 1920. iz foxtrota s bržim ritmom. Ples karakterizira dizanje i spuštanje, kao i gibanje koje mora teći mirno, pri čemu izdvajamo spore i brze korake sa swingom.

SALSA
Iako se u zadnjih desetak godina popularizirala u svijetu, salsa ima dužu povijest. Potječe s Kube gdje je bila ples ulice. Ples nije ograničen strogim pravilima i koracima, treba se samo prepustiti glazbi i pustiti tijelo neka krene.