Programme for International Student Assessment (PISA), odnosno Program za međunarodnu procjenu učenika, dosad je najobuhvatnija međunarodna procjena znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i partnerskim zemljama.

Zajednički su ga osmislile zemlje članice OECD-a, a provodi ga međunarodni Konzorcij institucija koji predvodi Australsko vijeće za istraživanja u obrazovanju (ACER).

Koji je cilj PISA istraživanja?
Cilj PISA istraživanja jest ustanoviti koliko su petnaestogodišnji učenici pripremljeni za ulazak u svijet odraslih te za nastavak obrazovanja ili uključivanje u proces rada. Odabrana je dob od 15 godina jer se u većini zemalja sudionica učenici u toj dobi bliže kraju obveznog obrazovanja pa se procjenom može dobiti uvid u njihovo znanje, vještine i stavove akumulirane tijekom razdoblja od otprilike deset godina školovanja. PISA-ini rezultati imaju visok stupanj valjanosti i pouzdanosti te mogu značajno pojasniti ishode obrazovanja u najrazvijenijim zemljama svijeta.
Hrvatska je jedna od 67 zemalja koja je prihvatila obvezu sudjelovanja.
Prema propozicijama slučajnim odabirom naša je škola odabrana za sudjelovanje.

Dana 31.3.2011. godine četrdeset naših učenika sudjelovalo u gotovo četverosatnom testiranju znanja i vještina i tako dali svoj doprinos ovom velikom istraživačkom projektu.