S ciljem razvijanja svijesti o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno edukacije učenika kako na održiv način koristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma, 27. i 28. ožujka 2017. godine učenici prvih razreda posjetili su Aquatiku – slatkovodni akvarij u Karlovcu.

Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre.

Raspored bazena u karlovačkom akvariju prati tok tipične krške rijeke, pružajući detaljan, zanimljiv, poučan i uzbudljiv pogled u tajanstveni slatkovodni svijet. Pri tome, doživljava se riječni tok od izvora do ušća.

Ribe u vodi najprije se promatra odozgo, u šetnji uz rijeku, zatim sa strane, gleda se ispod vodene površine. Dok posjetitelj prati rijećni tok, čuje rijeku kako teče. Nakon toga zvukovi se stišavaju, a posjetitelj ponire u špilje gdje možemo vidjeti endeme koji u hrvatskim rijekama uglavnom nalaze u ponornicama. Nakon špilje rijeka ponovno izvire u donjem toku, vide se ribe koje zajedno s biljem žive u toplijim dijelovima rijeke. Zatim se prolazi ispod tunela akvarija, te mostićem preko jezerca s lopočima, šašom i vrstama koje je dopušteno dodirivati. Na kraju izložbe dolazi se do sedrene barijere, sustava od nekoliko akvarija koji se prelijevaju preko slapova.

Nakon obilaska akvarija uz šetnju smo upoznali užu gradsku jezgru Karlovca s posebnim osvrtom na Žitnu kuću iz napoleonskog razdoblja. Poslije vremena predviđenog za ručak, zaputili smo se prema gradskom predgrađu Turanj. Tamo smo obišli Muzej Domovinskog rata na mjestu gdje je nekada bila prva linija bojišnice. Uz kratko predavanje, učenici su uživo mogli vidjeti i sklikati se uz eksponate iz Domovinskog rata poput tenkova, topova i haubica.

 

Previous Image
Next Image