Projekt građanin

“Ne postoji važniji zadatak od izgrađivanja informiranog, sposobnog i odgovornog građanina” moto je programa Projekta Građanin.

Posjetite naš specijalni website posvećen Projektu građanin.

civitas

PROJEKT GRAĐANIN je jedan od programa Centra za građanski odgoj iz Calabasasa, California, SAD. Cilj programa je poticati mlade ljude da uočavaju probleme u svojoj okolini, ali i u široj zajednici i predlažu načine i mjere za njihovo rješavanje.

U prve dvije godine sudjelovanja pripremali smo po jednu grupu učenika za državnu smotru. Kasnije smo odlučili da svi razredi u okviru satova razredne zajednice rade na Projektu građanin.

Svi učenici prvih, drugih i trećih razreda rade na projektu, a četiri tima učenika prijavljuju se na školsko natjecanje čiji pobjednik će biti naš predstavnik na Državnoj smotri Projekt građanin.

Nabrojati ćemo samo neke od tema koje su učenici odabrali za svoj projekt:

  • ZBRINJAVANJE ELEKTRONIČKOG OTPADA
  • STOP AMBROZIJI – 1. MJESTO na natjecanju “PROJEKT GRAĐANIN 2005 “
  • ZAŠTITA I SIGURNOST MLADIH U DISKO–KLUBOVIMA
  • ZAŠTITA ZAGREBAČKOG VELESAJMA
  • ZAŠTO SE KRŠI ZAKON O ZABRANI PRODAJE DUHANSKIH PROIZVODA MALOLJETNICIMA?
  • GACKA: DA –  AUTOCESTA: DA!

 Ove godine radimo dva projekta:

    • nasilje među mladima
    • zdrava hrana/zdrava prehrana.

Projekt smo prezentirali i za širu javnost. Ugostili smo ekipu HRT-a koja je snimila naš projekt  za emisiju KOGA BRIGA koja je emitirana 12.05.2010. godine na programu HRT2. Pogledajte prilog.

Zaključak učenika:
Naučili smo prepoznati problem, kako utjecati na rješavanje problema, kako biti aktivan građanin u svojoj sredini kako možemo utjecati na svoju budućnost.
Smatramo da bi građanski odgoj trebao biti obvezan predmet zato što razvija građansku demokraciju i osvješćuje važnost svakog pojedinca u kreiranju javne politike i budućnosti. Mladi mogu puno doprinijeti građanskom odgoju upravo ovakvim projektima kojima malo po malo riješavajući probleme u svojoj sredini utječu na promjene u društvu.

Previous Image
Next Image